Slovenija naj bi kot ena izmed prvih držav članic EU leta 2012 uvedla nov kodirni standard mpeg 4, ki je osnova za visoko ločljivostno sliko imenovano High Definition. Trenutni evropski standard je PAL z resolucijo 720 × 576 pikslov, visoko ločljivostnih digitalnih formatov v razmerju 16:9 pa je nekoliko več. Tako imenovan Full HD je v ločljivosti 1920 × 1080 (oznaka 1080p), kar pa ne premore ravno vsak LCD televizor ali ekran računalnika. Slabosti visoko ločljivostnega videa sta njegova velikost in strojna požrešnost. Starejši računalniki ga le s težka premlevajo, hkrati pa na DVD lahko spravite le krajše izrezke. Sekunda videa v Full HD resoluciji zavzame nekaj nad 10 MB prostora na trdem disku v h.264 kodeku in v ta namen sta se razvila tudi ploščka Blue-ray ter HD-DVD (enake oblike kot DVD, le da lahko shranita tudi 25 GB podatkov nanj).

Video v visoki ločljivosti je pravi užitek gledati, ob vseh teh neverjetnih podrobnostih imate v skrajnih primerih lahko na koncu posnetka celo poslinjen ekran.

Primer krajših visoko ločljivostnih filmov si lahko ogledate v Apple-ovi galeriji, eden izmed najlepših pa je Life in the Blue, kjer se vidijo res vse podrobnosti podvodnega sveta. Ogled obvezen! (kliknete na oznako 720p)

p.s.: YouTube se tudi pripravlja na lansiranje visoko ločljivostnih video filmov.