Slovenija med svojimi 2.028.630 prebivalci premore izjemno veliko število vrhunskih športnikov, ki spadajo v samo svetovno elito. Sedaj, ko so aktualne olimpijske igre, se seveda izjemno radi primerjamo z drugimi državami in po številu osvojenih kolajn imamo glede na število prebivalcev najboljši izkupiček izmed vseh udeleženk. Ena kolajna na vsakega 405726. Slovenca.

Neizmerna volja in trdo delo posameznikov je odraz odličnih rezultatov ne samo v Pekingu, temveč nas naši športniki razveseljujejo s svojimi odličji  na številnih evropskih in svetovnih prvenstvih. Atletika, plavanje, veslanje, plezanje, borilne veščine, gimnastika, jadranje in verjetno še kakšen medijsko manj podprt šport, ki sem ga ponesreči izpustil, so discipline, v katerih Slovenci dosegamo odlične dosežke.

V ekipnih športih nismo tako “uspešni”, saj je tukaj veliko težje biti na nivoju z majhnim proračunom kot recimo pri individualnih športih. Recimo v nemškem mestu Münchnu, po številu prebivalcev je približno podoben Sloveniji, se velik del mestnega kapitala steka izklicno v eno in to vrhunsko moštvo, kar je nekako ekvivalentno, če bi se kapital naše celotne države stekal v en sam klub. Trenutno pa smo precej razdrobljeni saj imamo samo v prvih ligah: 10 nogometnih klubov, 13 košarkarskih klubov ter 9 hokejskih ekip, koliko bi jih bilo šele, če bi prišteli še vse ostale…

Tako majhen narod pa tako veliki dosežki. Trenutno najbolj vroči rezultati: Primož Kozmus zlato, Sara Isakovič in Vasilij Žbogar srebrno ter Lucija Polavder in Rajmond Debevec bronasto odličje na olimpijskih igrah v Pekingu, čisto možno pa je, da nas preseneti še kdo. Če zaključim, ponosem sem, da sem Slovenec in del naroda, ki ime svoje države športniki tako vrhunsko ponašajo v širni svet.