Zadnje štiri mesece slovenska borzna barka bolj kot ne plava v stilu kamna. Naj že takoj povem, da nisem nikakršen borzni analitik, a vendar nekako trezno razmišljam. Prejšnje leto je slovenski borzni indeks (SBI 20) strmo rastel, vsi so tudi opozarjali na pregretost delnic, tako da je nekako bilo logično pričakovati padec le teh.

Obstaja pa še ena možnost – moje razmišljanje. V prvih treh mesecih letos so namreč Krko v glavnem prodajali veliki tuji vlagatelji. Med njimi so bile v ospredju tuje banke: Bank Austria, Erste Bank, Raiffeisen, ABN AMRO pa je prodala kar polovico vseh delnic. Torej, da gre za načrtno zbijanje cen vrednostnih papirjev velikih vlagateljev ter okoriščanje na izgubi malih vlagateljev, ki v paniki s pomočjo črednega nagona brezglavo prodajajo svoje papirje. Ko cene padejo ter mali vlagatelji prodajajo še zadnje svoje delnice, jih lobisti zopet pokupijo ter z masovnimi nakupi dvignejo ceno le teh in zaslužijo. V bistvu gre za začaran krog, kjer so naivni mali vlagatelji tako rekoč prikrito zaslepljeni in zavedeni v prodajo svojih vrednostnih papirjev po nižji, izkoriščevalski ceni.

Res da zadnje čase več ali manj vse delnice tonejo, vendar to se ne more nadaljevati v nedogled. Kdaj bo prišel trenutek, ko se bo trend padanja ustavil ter nadaljevala verjetno nekoliko bolj zmerna rast, nimam pojma, ampak definitivno bo prišel. Menim, da se bo počasi potrebno pripraviti na nakupe, kajti pomladanska razprodaja je bila precejšnja.

Morda je moje mišljenje pretirano, vendar kam pa pridemo brez domišljije? 🙂