Ne, nisem ponovno nehal pisati bloga, le kopica prioritetnejših obveznosti se je pojavila na kupu. Tokrat bom svoj piskerček pristavil na pisanje novinarskih člankov.
Finance.si so poleg SiOL-a edini portal, ki ga prebiram na internetu. Nekako se mi zdita najbolj kvalitetna na slovenskem spletu, če lahko temu tako rečem oz. jih prebiram že iz čiste navade. Včeraj zvečer sem na hitro preletel novice o Sanaderju in že v prvem članku me preseneti “…optožbe proti Vam….“, v drugem članku pa “…v zaporu v Remetnicu…“. Slednjo napako (pravilno Remetinec) še nekako toleriram zaradi možnosti zatipkanja, za drugo pa sploh nisem mogel verjeti, da res to piše. Novici sem res na hitro preletel, sploh nisem prebal celotnega teksta, pa že v tistih delih naletim take napake. Gre za neko spodobno časopisno hišo in menda niso za pisanje pomembnejših člankov odgovorni študentje. Vsi smo krvavi pod kožo in napake so popolnoma človeške. A vendar se pri svoji profesiji novinarstva pa le pričakuje nek nivo znanja jezika, ne pa osnovnošolske napake. Da v članku zapišeš “optožbe“, ne gre za lapsus, saj sta črki P in B daleč narazen na tipkovnici. Nikogar ne optožujem ali kažem s prstom nanj, le ob številnih pravopisnih napakah se sprašujem, kam pluje slovensko novinarstvo. Polovica člankov na portalih je itak od STA, potem ostala večina je slabo prevedenih ali na hitro spisanih, nekaj malega pa se najde tudi kvalitetnih. Vsak novinar je sposoben pisanja novic tipa Lady, kvalitetnemu pisanju člankov pa se posveča premalo pozornosti. V mislih nimam pisanja romanov, le spodobne, jedrnate in točne novice s konkretnimi podatki, brez napihovanja in številnih domnev, ki so po možnosti čisto mimo.

Lahko pa Finance z drugega vidika pohvalim, da napake po komentiranju hitro popravijo, vendar bi jim kak lektor še vedno več kot očitno prišel zelo prav. Kljub temu pa sem mnenja, da bi moral biti vsak novinar že v osnovi, če se že spušča v to stroko, sposoben pravopisnega pisanja.

Dodano 28.12.2010 – Podjetja “silikonske” doline (pravilno silicijeve)… 
 

Dodano 28.1.2010 – Kod dokaz…