Preteklo šolsko obdobje je Zoisove štipendije nase prevzel Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije in še pred tem krepko spremenil pogoje pogodb, prejemniki štipendij pa o novih pogodbah nismo bili obveščeni, šele tik pred zdajci, ko jih je bilo s prehodom na drugo izobraževalno ustanovo potrebno podpisati. Že lani je potekala precej burna razprava v objavi Zoisova štipendija – pozor pri novih pogodbah s preko 90 komentarji.

Kar me pa še posebej moti, pa je dejstvo, da država toži, kako je v Sloveniji preveč družboslovcev in razni ministri hodijo po srednjih šolah ter spodbujajo vpise na tehnične fakultete, nato pa te z drugimi ukrepi ravno odbijajo. Pogoj za obdržanje štipendije je po novih pogodbah na visokošolskih zavodih povprečje ocen nad 8,5 oz. biti med 5% najboljših v letniku. Resnično me zanima, kateri junak je tole predlagal?

Nihče me ne bo prepričal, da so faksi po težavnosti enaki. Že res, da nekdo lažje rešuje matematične probleme, drugi se uči na pamet, ampak razkoraki med faksi so še vedno podobni Marijanskemu jarku. Marsikomu sem pomagal pri seminarskih nalogah za faks (word ipd.), padel v debate in fakultete enačit, kot to počnejo na Javnem skladu RS, je popolnoma nesmiselno, žal. Da ne bo pomote, tudi nekateri izmed družboslovnih faksov znajo biti ohoho “zabavni”, ampak roko na srce, tehnični so pač češplja na torti.

Štipendijo na teh fakultetah nato obdrži 5% ali pa še manj, ker se med temi 5% najde tudi kak študent-/ka, ki ne prejema Zoisove štipendije. Torej nekje 10 študentov izmed 200 in več vpisanih morda na koncu obdrži štipendijo. Ni malo kolegov z vsemi opravljenimi izpiti, tudi dobrimi povprečji okoli 8, pa so jim tile pogoji  vzeli Zoisovo. Drugod verjamem, da je ta odstotek dosti višji. Zanima me tudi, kam se bo prerazporedil ves ta denar od študentov, ki so na tehničnih faksih izgubili štipendijo! Vzporedno ne smemo pozabiti faktorja, da pa je pri tehničnih usmeritvah lažje dobiti kadrovsko štipendijo, a vendar pa je tu potrebno podpisati neko pogodbo.

Upam, vsaj za prihodnje generacije, da se bo nekoč uveljavil količnik zahtevnosti fakultete, ki bi bil nato upoštevan pri obdržanju štipendije. Bilo bi fer…