Na snegu ves čas preti nevarnost padca ali trka, pri čemer je padcev mnogo več kot trkov. Nevarnost poškodb se razlikuje na urejenih smučiščih ali izven urejenih prog, a lahko s primerno zaščito poškodbeno tveganje precej zmanjšamo. Priporočljiva je uporaba čelade, za otroke do 12. leta celo obvezna, in t.i. želve. Zaščitno opremo je zelo pametno nositi ne samo zaradi sebe, temveč tudi zaradi nevarnosti kakšnega pikiranja kamikaze, ki te raztrešči na vse mogoče strani.

Čelada:
bodite pozorni, da se prilega vaši lubenici in ne poplesava preveč. Prav tako lahko premajhna čelada ob daljšem nošenju začne tiščati in povzroča glavobol, zato jo je najbolje poskusiti na lastni glavi.. [sarkazem] Kvaliteto čelade preizkusite tako, da se 3x dodobra zaletite v steno. [/sarkazem] Glava je nenadomestljiva in poškodbe so lahko dolgotrajne, zato je čelado priporočljivo imeti na sebi, tudi če ste starejši od 14. leta, to pa po navadi skušam pojasniti vsem, ki jih učim.

Želva:
njen primarni namen je varovanje poškodb hrbtenice, hkrati pa greje tudi predel ledvic. Je praktično enaka želvi, ki jo uporabljajo motoristi, in pride zelo velikokrat prav, ko vas zagrabi zadnji robnik (pri bordanju). Pri nakupu bodite pozorni na vašo velikost, saj obstajajo želve z različnim številom reber.