Blokiranje spletnih strani ima svoje razloge, ali ste delodajalec in vas skrbi “preveliko” zabušavanje zaposlenih na delovnem mestu ali pa kot starš želite otroka obvarovati pred vsemi “takimi” nevšečnostmi, ki jih je na spletu občutno preveč. Dejstvo je, da bi bila prepoved dostopa do interneta malce mimo, ga pa lahko omejimo na njegovo osnovno in uporabno funkcionalnost. Bolje preventiva kot kurativa, večja podjetja imajo za različne ukrepe dobro poskrbljeno, saj se zavedajo potrate časa njihovih zaposlenih ob nepotrebnem brskanju po spletu. Tukaj so trije načini, kako to postoriti, svetujem pa blokado:

  • www.facebook.com,
  • www.youtube.com,
  • www.myspace.com,
  • www.netlog.com,
  • www.24ur.com,

1. Router
Najlažji način blokiranja spletnih strani je na routerju. Skozi grafični vmesnik nekje pod “Security settings” dodamo URL-je ali spletne naslove, za katere želimo, da so onemogočeni. Vsi  računalniki, ki preko routerja dostopajo na svetovni splet, ne morejo obiskati blokiranih spletnih strani..

2. datoteka Hosts
V datoteko hosts ročno vnesemeo URL-je. Hosts se nahaja “C:WindowsSystem32driversetc”, desni klik nanjo -> odpri z -> beležnica ter dodamo nezaželjene domene, na koncu pa seveda ne pozabiti shraniti narejeno. Primer, kako naj bi izgledali vnosi

IP številka 127.0.0.1 je obvezna pred vsakim blokiranim spletnim naslovom, zadeva pa deluje le na računalniku, na katerem je preurejena hosts datoteka.

3. starševski programi
Kot tretji način pa obstajajo različni t.i. starševski programi za preprečevanje dostopa do nezaželjenih vsebin.