Deloval bo na principu jedrske fuzije (zlivanje lahkih jeder). Proces že poteka na Soncu pri temperaturi približno 10 milijonov stopinj Celzija, na Zemlji pa bo zaradi nižjega tlaka potrebno ustvariti 10-krat večjo temperaturo za enak izkoristek in proizvodnjo energije. 100 milijonov stopinj Celzija ni ravno malo in trenutno še ne poznajo materialov, ki bi zdržali podobne temperature. Pri tako visokih temperaturah so vse snovi v obliki plazme, to pa bodo zadrževali z močnim magnetnim poljem.

Nuklearna elektrarna Krško
deluje na principu fisije, kjer se cepijo težka jedra in je potrebno reakcijo kontrolirati z nadzornimi palicami, da ne pride do prevelikega razpadanja urana. ITER za svoje delovanje potrebuje gorivo: devterij in tritij (izotopa vodika), katerega bodo »streljali« v sredico plazme, ter idealne razmere. Če le teh ni, se reakcija samodejno ustavi, plazma ohladi, to pa je tudi veliko bolj varno napram reaktorjem na fisijski osnovi. Škodljivih izpustov ni, radioaktivnih odpadkov pa izredno malo, torej naj bi fuzija omogočala čist in relativno varen alternativni vir pridobivanja energije.

Dovršeno tehnologijo in prvo splošno uporabo lahko pričakujemo nekje v roku 10-ih let. Več informacij najdete na www.iter.org, objava pa je povzeta po članku v Sobotni prilogi -> vredno branja.