Le glejte, da ga boste varno uporabljali. Z brezglavim klikanjem lahko v marsikaterih primerih naredite sebi pa tudi drugim precej “škode”. Povsem banalen primer: dobite e-pošto z vsebino, kako bo neko telekomunikacijsko podjetje za vsak naprej poslan e-mail darovalo cent ali dva v kake zdravstvene namene. Ne, to ne drži in so navadna nategovanja, prosim zavedajte se tega. Obstajajo sicer tudi druge precej bolje premišljene prevare tako imenovane phising, ki simulirajo različne spletne strani, katerih izgled je popolnoma enak, le URL oz. naslov je drugačen. Te spletne strani so podobne recimo bančnim ali kakim, ki ponujajo e-poštni storitve. Te nato lahko pridobijo tudi vaše e-poštne naslove, kamor pošiljajo enormne količine ponudb s poceni viagro. Sam se na vsak način skušam izogibati spamu, a vseeno najde luknjo skozi rešeto. Od zadnjih 25 mailov jih je kar 12 bilo spam (na SiOL-ov mail, na gmail-u imajo namreč že na strežniku filter).

Da bi se izognili SPAM-u svetujem:

  • ustvarite e-poštni naslov samo za registracijo po spletnih straneh
  • uporabljajte gmail
  • uporabljajte odjemalec pošte Thunderbird, ki omogoča filtriranje nezaželene pošte

V soboto je bila na radio Slovenija ravno oddaja na to temo, kjer so v sklopu safe.si debatirali o varni rabi spleta. Kar precej me je zmotila izjava Ajde Jerman-Kuželički:

Na internet se ne smemo nikoli priklopiti z računalnikom, ki ni zaščiten z antivirusnim programom.

Tako samozavestno mislim, da teh besed ne bi smela potrditi. Čisto v stilu starih mam: “Buh ne dej” da ne bi uporabljal antivirusni program. Ah no, če veš kaj klikaš ter imaš router, antivirus niti ni potreben, saj le gromozansko povečuje čas zagona sistema oz. Windows-ov.