Volkec me je s svojo objavo spomnil na oddajo Tednik, katero sem si ogledal včeraj. Ali je imel torej Janša prav v svoji izjavi glede tega, da dokler štruce kruha štrlijo iz smetnjakov, situacija ni alarmantna?

JA!

Včeraj v Tedniku je bil primarni prispevek namenjen odnosu Slovencev do kruha. V smetnjakih ga letno konča do 25.000 ton oziroma za 30 milijonov evrov (verjetno je v izračun všteto tudi delo ter energija pekarn). Če malo poračunamo je to 68,5 ton na dan, kar pomeni, da se na vsakega prebivalca Slovenije zavrže 0,035 kg kruha dnevno.

Zdaj se poraja dvom, ali so ga pri računanju ter preverjanju podatkov v oddaji krepko kiksnili ali pa se v trgovinah in trgovskih centrih resnično zavrže toliko kruha. Dejstvo in izjave s strani predstavnikov trgovcev so bile podane, da je na policah vsak dan svež kruh, le pakiran lahko ostane toliko časa, kot mu je pripisan rok uporabe. Ves kruh s polic naj bi se torej po enem dnevu zavrgel…

Moje mnenje, namesto da kruh roma na smetišča:

  • bi ga lahko naslednji dan prodajali po znižani ceni
  • lahko bi ga v bistvu razdelili revnim, namreč ti bi bili veseli, tudi če bi bil 3 dni star
  • prodali po znižani ceni rejcem živali

Predlogov bi se našlo še in še, vsekakor pa si takega ravnanja s kruhom ne bi smeli dopustiti. Odnos do tako pomembnega živila je definitivno preveč na nizki ravni. V razmislek!

12.1 – popravek izračuna