JA!
Včeraj v Tedniku je bil primarni prispevek namenjen odnosu Slovencev do kruha. V smetnjakih ga letno konča do 25.000 ton oziroma za 30 milijonov evrov (verjetno je v izračun všteto tudi delo ter energija pekarn). Če malo poračunamo je to 68,5 ton na dan, kar pomeni, da se na vsakega prebivalca Slovenije zavrže 0,035 kg kruha dnevno.
Zdaj se poraja dvom, ali so ga pri računanju ter preverjanju podatkov v oddaji krepko kiksnili ali pa se v trgovinah in trgovskih centrih resnično zavrže toliko kruha. Dejstvo in izjave s strani predstavnikov trgovcev so bile podane, da je na policah vsak dan svež kruh, le pakiran lahko ostane toliko časa, kot mu je pripisan rok uporabe. Ves kruh s polic naj bi se torej po enem dnevu zavrgel…
Moje mnenje, namesto da kruh roma na smetišča:
- bi ga lahko naslednji dan prodajali po znižani ceni
- lahko bi ga v bistvu razdelili revnim, namreč ti bi bili veseli, tudi če bi bil 3 dni star
- prodali po znižani ceni rejcem živali
Predlogov bi se našlo še in še, vsekakor pa si takega ravnanja s kruhom ne bi smeli dopustiti. Odnos do tako pomembnega živila je definitivno preveč na nizki ravni. V razmislek!
12.1 – popravek izračuna
Ko bomo v Evropi, bomo tudi pri nas prodajali en dan star kruh naslednji dan po polovični ceni, tako kot to delajo v Hoferju in Lidlu v Avstriji in Nemčiji, v Penny marktih ga pa itak sproti pečejo.
Sicer pa tako hudo spet ni, no, saj se ne zavrže res.
Bel kruh se v glavnem predela v drobtine, ostalo, ki je pa preveč nafilano z raznimi dodatki ( barvila ipd ), se pa proda rejcem živali.
In kar težko je dobiti kruh za živali npr v NM pri Dolenjskih pekarnah ( ali kako se jim trenutno reče)…
Ne ne, mi Slovenci raje šimfamo in kruh mečemo stran.
Imam sorodnike na Švedskem in živijo veliko bolj skromno od nas, čeprav imajo več denarja.
Nekje globoko v sebi smo še vedno Balkanci, pa če si to priznamo ali pa ne.
Ah, pomisli no. Za vsako pojedeno štruco roma v smeti 29 štruc. Misliš, da bi se pekarnam to sploh splačalo peči po ceni, kakršni je kruh danes (kaj pa nas čaka…?)?
Ena od možnosti porabe starega kruha je tudi v anaerobni digestiji, saj je kruh poln ogljika, ki se porabi za redukcijo v metan (“bioplin”), ki se ga lahko skuri v generatorjih. Na čistilni napravi Ihan (ne Centralna čistilna naprava Domžale!) kar pogosto dodajajo star kruh, kar jim poveča proizvodnjo bioplina.
Pri pekarni Blatnik vem da se ves kruh in kruhovo pecivo, ki se ne proda, vrne nazaj v pekarno kjer ga potem zapakirajo v večje vreče in prodajajo rejcem
matematiko moj doma… =)
@ jernej,
hvala za popravek! Torej ja, windows calculator ni ravno biser v postavljanju prioritet računanja, tako da je prišlo do pomote pri končnem izračunu!
če mene uprašaš je kruh še prepoce (čeprou jaz in moja družina nismo glih bogati) je kruh še prepocen, če ga tako razmetavamo na okol…kruh bi mogu usak sam doma delat…od pšenice, žetve, mlina do moke in do kruha seveda, pote3m bi ga znal bol cent!
in pot3m bi bil samo cent?
bravo marko…za posmeh; ali pač ne!
bi še neki napisou pa rajš ne bom ker se bojim marka