Najprej moramo seveda domeno kupiti pri enem izmed ponudnikov. Izbira je zelo bogata, zato priporočam, da bodite pozorni, ker se cene precej razlikujejo.

Slovenski ponudniki:

Cene se gibljejo od 9€ pa do 25€ (letno) nekje, povsem odvisno od same domene. .com, .net, .org so najbolj razširjene domene ter zato tudi najbolj poceni, medtem ko so .info, .eu, .si par evrov dražje. Za domeno .si pa potrebujete še nekaj dodatnih stvar in prvo je podjetje, katero lahko registrira 20 .si domen. Zakaj je temu tako? Arnes (glavni t.i. registrator) ima take pogoje. Kljub temu, da so že lani obljubljali, da bodo lahko .si domeno registrirale fizične osebe, do realizacije ni prišlo.

Sami ponudniki domen, pa imajo v svojih ponudbah skrite različne bonbončke, za katere navadni smrtniki sprva ne vedo. Sam se si predstavljal, da po zakupu domene, greš v nadzorno ploščo domene (pri ponudniku) ter lepo samo preusmeriš domeno na željeni naslov. Temu pa ni tako, če nimaš pri njih zakupljenega še spletnega prostora, kar pride dodatnih nekaj € več na mesec. No ja, meni se ni zdelo vredno zakupiti spletni prostor, če ga popolnoma nič ne rabim in na račun tega so me pri podjetju, kjer sem zakupil, tudi lepo odslovili… K sreči pa se najdejo ljudje na različni forumih, ki so ti pripravljeni velikodušno pomagati. Na forumu Računalniške novice, me je uporabnik “mpapler” orientiral, tako da sem vsaj približno vedel kaj potrebujem -> t.i. gostovanje DNS-jev ali s tujko DNS hosting. Na spletu obstaja nekaj različnih brezplačnih ponudnikov, vendar ima vsak svoje prednosti/slabosti, pri večini pa seveda prevladujejo slabosti.

Končno sem našel uporabno spletno stran, pri kateri lahko registriraš tudi brezplačne poddomene -> npr. blabla.info.tm ali kaj podobnega. Ta se nahaja na spletnem naslovu afraid.org, katera ima najbolj pregleden uporabniški vmesnik izmed vseh spletnih strani, ki omogočajo brezplačno storitve v zvezi z domenani.

Najprej si je potrebno ustvariti račun oz. registrirati. Nato se vpišete v račun ter na levem menuju izberete Domains -> Add a domain. Nastavite parametre kot kaže sledeča slika:

Dobili boste sporočilo, da je domena “broken”, vendar nič zato, kajti ni še vpisana v svetovni splet. Kliknete zopet Domains in v tem oknu se vam nato pojavi domena, katero ste vpisali. Tukaj lahko urejate SOA zapis (State of authority), kjer za .si domene nastavite TTL (time to live) na vrednost 86400 ter urejate tudi DNS domenske strežnike (povezava Edit secondaries). Če katerega zbrišete, glejte, da ga zbrišete tudi v nadzorni plošči, namreč morajo biti enaki!

Pod povezavo [ manage ] urejate poddomene, kam naj bo domena preusmerjana, se pravi kliknete ter izberete opcijo Forward to URL -> spletni naslov, na katerega bi pač radi imeli preusmerjeno domeno. Uredite poddomene, nepotrebne pa zbrišite (pod domeno mail.domena.com pustite tako kot je, vsaj pri .si domenah priporočljivo, pa tudi če nimate mail serverja).
Če imate zakupljeno .si domeno, potem mora domena prestati validacijo pravilnih nastavitev DNS strežnikov. To lahko preverite na Arnesovi strani. Vpišete domeno ter enega izmed DNS strežnikov -> preverite vsak DNS strežnik, in če kateri ne deluje, ga v nastavitvah (Edit secondaries ter nadzorni plošči domene) izbrišite.

OK: Domena blabla.si ustreza kriterijem za vpis v DNS.

Sedaj se vam lahko prikrade nasmešek na obraz. Edina stvar je le še to, da morate počakati, da vam Arnesovi strežniki preverijo domeno -> ob 8.00 ali 16.00, po uspešnem vpisu domene (dobite e-pošto) v sistem pa nato še osvežitev Arnesovih strežnikov ob 15.00 in voila, domena deluje!

Če imate kakršna koli dodatna vprašanja, na plan z njimi 😉
©