V zadnjih tednih ste gotovo kdaj slišali novice, prispevke o finančni krizi po svetu. In o čem zadeva sploh teče? Tiskarne bankovcev so množično v gospodarstvo, tako rekoč skorajda iz helikopterja, metale in odobravala posojila bankam, samo da bi banke obvladale krizo. Po nekaterih podatkih je bilo bankam dodeljeno in natiskano okoli 300 milijard dolarjev! Tiskarne so se za ta korak odločile potem, ko je bankam zmanjkalo denarja v obtoku. Banke si namreč tudi med seboj posojajo denar in ga tako obračajo, plemenitijo z obrestmi… Vse skupaj pa se je na glavo obrnilo, ko so se obresti dvignile nad tisto vrednostjo, ki je še sprejemljiva. Obresti so zamajale finančni trg do te mere, da si banke celo med seboj niso več zaupale in posojale denarja.

Kje se je vse skupaj začelo?
V ZDA, in sicer na področju posojil za kupovanje hiš, stanovanj in nepremičnin. Tukaj se je šlo za posojila tistim, kateri so še najmanj finančno sposobni, da bi te kredite lahko odplačali. Ameriški nepremičninski trg je doživel velik preobrat in posledično se je povečalo tudi posojil, katerih pa večina ni mogla odplačati. Banke so poskušale denar čim hitreje dobiti nazaj -> zaplenitev hiš in takojšnja prodaja -> da so lahko hitreje prodali, so morali zniževati cene -> posledice so se pa kazale v nadaljnjem spodkopavanju trga.

Tako, poskusil sem vam na čim bolj kratko ter poljudoznanstven način opisati trenutno stanje finančnega trga, kaj več si lahko preberete tudi zanimiv članek v Sobotni prilogi, 18. avgust 2007.