Elektronsko bančništvo bo z novim letom pri NLB postalo plačljivo, večina razlogov pa je le metanje peska v oči. Pregledovanje izpiskov v elektronski obliki? Uf bravo, to je pa res nekaj…  najbolj bednega in banalnega, kar so lahko uvrstili na seznam. Že tako imajo na banki vse v elektronski obliki in jim je nekdanje tiskanje in pošiljanje izpiskov predstavljalo strošek, a e-izpiski pa so, lahko bi rekli, antistrošek.

Mesečno nadomestilo za uporabo NLB Klika

Spletna poslovalnica NLB Klik je v desetih letih obstoja postala pomembna povezava z banko, saj uporabnikom že nekaj časa omogoča precej več kot samo plačevanje položnic. Samo v zadnjem letu smo ji dodali kar nekaj novih, uporabnih funkcionalnosti:

  • pregledovanje izpiskov NLB Osebnih računov v elektronski obliki,
  • vpogled v celotno vrednost sredstev v NLB Skladih,
  • vpogled v stanje na trgovalnih računih vrednostnih papirjev, ki jih za vas vodi NLB,
  • povečana varnost z dodatnim geslom in osebnih sporočilom na vstopni strani,
  • avtomatizacija čezmejnih plačil SEPA,
  • prenos sredstev na pooblaščenske varčevalne račune,
  • časovna razširitev razpoložljivega arhiva za osebne in kartične račune s 6 na 12 mesecev,
  • poimenovanje vseh vrst računov, prijavljenih v NLB Kliku, po izbiri uporabnika.

Ker spletno poslovalnico stalno nadgrajujemo tako z vidika varnosti poslovanja kot tudi širitve palete funkcionalnosti, bomo v NLB uvedli mesečno nadomestilo za njeno uporabo. Zaračunavali ga bomo v začetku meseca za pretekli mesec, prvič v januarju 2009 za december 2008. Višina nadomestila je 0,65 EUR mesečno in ga bomo zaračunavali vsem uporabnikom, ki so v NLB Klik prijavljeni in so v spletno poslovalnico vsaj enkrat v zadnjem letu tudi vstopili.

Število uporabnikov Klika se giblje okoli 170.000 (odgovorili po e-mailu) in bodo tako mesečno od vseh skupaj dobili reci in piši nekaj čez 110.000 €. Strežniške storitve so drage, vendar ne pa spet tako. NLB-jevci imajo lastne strežnike in glede na to da se jim še ti občasno sesuvajo zaradi preobremenitev, so našteti razlogi še dodaten minus. Storitev NLB Klik je en velik plus za banko, saj če bi jo uporabljali vsi komitenti, ne bi bilo potrebno toliko dela na bančnih okencih. Že tako jim elektronsko bančništvo ekstremno lajša delo in niža stroške, sedaj pa bodo storitev še zaračunavali – banda bančniška…