Vse skupaj se je pričelo kako leto nazaj, ko je Jaka Urh kontaktiral kolega Matjaža Črnka, če bi izdelala spletno stran za Dijaško skupnost Ljubljana – solajenora.si. Predstavil se je kot oseba iz ŠOU-a (Študentska organizacija ) in da med sabo (spletna stran solajenora.krneki.org) ne bi bili konkurenca, temveč bi skupaj ustvarili boljšo in kvalitetnejšo spletno stran namenjeno šolajočim se osebam.

Glede na to da je projekt solajenora.si pod okriljem DSL sva pričakovala resen posel. Imela sva dostop do strežnika in počasi postavljala spletno stran; jaz dizajn, Matjaž kodo. Seveda glede na to, da sva imela geslo do strežnika, kjer so naložene datoteke DSL-ja, nisva niti pomislila, da bi bilo lahko karkoli šlo narobe. Spletna stran je bila z najine strani že skoraj dokončana, saj so manjkali le še manjši popravki in je normalno funkcionirala na domeni solajenora.si. Jaka Urh je bil samo za dizajn pripravljen plačati 300 €.

Celoten projekt se je dramatično zasukal v nedeljo, ko je Matjaž kontaktiral “support” strežnika in ga povprašal, če se je morda kaj pogovarjal z Urhom glede domene. Ta je v odgovoru pojasnil, da kontaktira le s Petrom Dežmanom in da Urha žal ne pozna. Peter Dežman je pred tremi leti že ukradel celotno spletno stran solajenora.krneki.org (datoteke + koda + dizajn) in jo kasneje po pregovarjanju umaknil. Pri novem projektu se je predstavil kot Jaka Urh in predstavnik DSL, da ga ne bi slučajno prepoznala. In uspelo mu je… Pri najinem nalaganju datotek na strežnik je naredil varnostno kopijo (back-up) dizajna in jo sedaj vzpostavil nazaj, kljub temu da sva z Matjažem umaknila vse najine datoteke. WWW.SOLAJENORA.SI ima tako sedaj moj dizajn, za katerega nisem dobil obljubljenega plačila, Dežman pa ga je namestil brez moje privolitve.

Jaka Urh = Peter Dežman = …. druge identitete


Peter Dežman je v upravnem odboru Dijaške skupnosti Ljubljana in v “njihovem” imenu izpeljuje projekte na lastno pest, s katerimi nateguje spletne ustvarjalce alias webmojstre. Nisem edini, ki ga je Peter Dežman nategnil, pred mano jih je bilo že kar nekaj in v teh vodah ni šlo za majhne pare. V DSL-ju so mi v odgovoru po mailu zagotovili, da v primeru, če ne uspejo vzpostaviti kontakta z Dežmanom (se izmika), se zadeve proti njemu rešujejo po pravni poti. Čudi me, da ga podlagi prejšnjih kraj in pretvarjanjem v imenu DSL še nimajo poln k***c, ko pa njihovo ime spravlja na slab glas. Ne verjamem ravno, da je DSL to v interesu.

Včasih pomaga lepa beseda, včasih šiba in menim, da je Dežman lepo besedo že prevečkrat preslišal… Očitno se požvižga na to, da jo je že tolikokrat odnesel brez sankcij in bi bil že čas, da se mu pristriže peruti.

Želim le, da se moj dizajn umakne, nobenega plačila, bo pa uporabljen na lastnem projektu skupaj z Matjažem, o katerem poročam kmalu.