Spletna aplikacija Google Docs je bila povita že lanskega septembra, a sem za zadevščino zvedel šele pred kratkim, ko smo trije uporabniki na različnih lokacijah (računalnikih) urejali isto “excelovo” preglednico naenkrat. Šlo je pravzaprav za projekt organizacije izleta Air & Style, kjer smo potrebovali urejati preglednico vseh udeležencev. Vsak je na svojem računalniku dodajal udeležence, medtem ko se je drugima dvema sproti prikazovalo kaj sem vnašal jaz. Datoteka, ki smo jo urejali se nahaja na Googlovih strežnikih in je vedno na voljo tudi za prenos v obliki excela, tako da lahko datoteko pošljete tudi navadno po mailu vsakomur, ki si lasti Office-ov paket.

Nekaj velikih prednosti urejanje direktno na spletu:

  • Ni nesporazumov, kdo si lasti na zadnje spremenjeno datoteko, saj se izvirna ter zadnje urejana datoteka nahaja vedno na Googlovih strežnikih
  • Omogoča dajanje datotek v skupno rabo, tako da jih lahko ureja poljubno število povabljenih gostov.
  • Prav tako aplikacija zelo prav pride, če delate veliko na različnih lokacijah (ne potrebujete USB ključka). Enostavno se Log in-ate z uporabniškim imenom ter geslom in že imate dostop do svojih besedil, seminarskih nalog, preglednic ali česa podobnega.
  • Po vsakem zaključku se vam spremembe teksta shranijo, tako da ni nobenega strahu, da bi datoteke bile kako izgubljene ali pa da vam v najslabšem primeru zmanjka elektrike 🙂
  • Ne potrebujete Microsoft Office paketa!

Google docs ponuja tudi urejanje ne samo preglednic, temveč tudi besedila ter prezentacij, te pa lahko nato izvozite v wordov format – .doc ali dandanes vse bolj razširjen PDF.

Še kratek prezentativni video kako Google Docs deluje.

Čeprav je aplikacija Docs še vedno “beta”, že sedaj deluje več kot odlično, kakor se za znamko Google seveda tudi spodobi.