kar v prevodu pomeni nekako “naročite se na to stran/objave”. Ta tehnologija se imenuje RSS. Omogoča samodejni prikaz prispevkov/tem o katerih želite biti obveščeni, brez potrebe, da bi morali obiskati spletno stran. RSS samodejno v določenih časovnih intervalih preverja ali so na spletni strani kakšne nove objave ter jih tudi izpiše. Nekatere večje strani imajo potem tudi RSS kanale in tako se lahko naročite samo na posamezen kanal in tako vam odjemalec RSS prejema prispevke samo o določeni temi iz določene spletne strani.

primer večih kanalov na rtvslo.si:

Za samodejno nalaganje novic torej potrebujete enega izmed RSS odjemalcev. RSS odjemalec je lahko kar Mozilla Firefox sama (v obliki bookmarksov oz. zaznamkov), odjemalec pošte Thunderbird, RSS bandit itd.

Kako nastaviti RSS v Firefoxu?

Kjerkoli vidite znamenito oražno RSS ikono lahko z desnim klikom kliknite nanjo. Pojavijo se vam tako imenovani kanali (ponavadi je samo eden) in nato se nanj “naročite” z enostavnim klikom nanj. Pojavila se vam bo možnost kam ga shraniti in stvar je končana. Zdaj kanal samo še obiskujete, nahaja pa se med bookmarksi oz. zaznamki.

primer RSS kanala “okolje” iz rtvslo.si – zbirajo se vsi prispevki iz te teme:

Seveda si lahko uredite prejemanje RSS novic tudi v drugih programih, tu sem opisal le postopek za Firefox. Za samodejno obveščanje populacije sem dodal RSS skripto tudi v msn, tako da samodejno vsake 2 uri preverja ali je kaka nova objava na mojem blogu in jo nato tudi zapiše v osebno sporočilo ali comment.